Behandlingar mot svampinfektioner

Innan man söker vård eller behandlar besvären med receptfria läkemedel är det bra att se till att man är säker på att det är en svampinfektion och inte något annat som orsakar besvären. Typiska tecken är:

  • Det svider eller man känner klåda kring slidan samt den omgivande huden.
  • Huden i området kring slidan är ofta röd och irriterad
  • Flytningar är vitaktiga och kan vara aningen gryniga. De i de flesta fall luktlösa
  • Svullna slemhinnor i underlivet
  • Det gör ofta ont vid samlag och det svider när man kissar

Om man är osäker på symtomen bör man kontakta läkare eller vårdcentral för att en korrekt diagnos. Vidare är det att rekommendera att söka upp vårdcentral eller läkare för en säker diagnos den första gången man upplever denna typ av symtom. Om man drabbats av en svampinfektion kan först prova att använda sig av egenvård för att lindra problemen.

  • Tvätta inte underlivet för ofta och använd inte tvål eller hygienprodukter. Tvätta slidan en gång om dagen med ljummet vatten.
  • Man kan smörja in sig med barnolja när man tvättar underlivet för att minska problemen med irriterade slemhinnor.
  • Bär luftiga kläder och använd gärna underkläder i bomull. Detta kan göra klådan mildare.

Behandlingar
Svampinfektioner är inte farliga och ger inga skadliga men. De läker av sig själv men det kan ta tid. Eftersom sjukdomen kan ge upphov till kännbara besvär och obehag är det ofta bra att behandla den.

Ett sätt att behandla svampinfektioner är med receptfria läkemedel. De är ofta effektiva och säkra att använda. De fungerar ofta genom att helt enkelt döda svampen som ger upphov till infektionen. Receptfria medel finns som krämer eller slidpiller. Man bör tänka på att en behandling kan påverka bakteriefloran i slidan, detta är något som man i regel bör undvika. Det kan därför under vissa omständigheter vara fördelaktigt att kombinera svampdödande medel med behandlingar som rättar till bakteriefloran.

Använd inte svampmedel för ofta. Om du behandlar dig mer än två gånger på ett halvår kan svampen bli immun mot medlet. Om svampen blir immun blir behandlingen verkningslös. Då kan det vara läge att byta strategi/läkemedel.