Kliande förhud

Flera sorters besvär
Det kan finnas en mängd anledningar till att man kan uppleva sveda eller klåda på eller under förhuden.

Det är vanligt att obehag och besvär som kliande förhud orsakas av användning av för starka hygienprodukter när man tvättar underliv eller könsorgan. Detta kan torka ut och skapa irritation på huden. Uttorkad och irriterad hud kan ge upphov till klåda och sveda samt små sprickor i huden. Denna typ av problem är relativt lätt att förebygga och åtgärda. Man bör helst bara använda ljummet vatten när man tvättar underliv och könsorgan, eller använda väldigt mild tvål. Om huden är torr kan man smörja in med oparfymerad olja som barnolja eller olivolja.

Svampinfektioner
Även män kan drabbas av svampinfektioner. Vanliga symtom som tyder på denna sjukdom är:

  • Om huden på könsorganet eller ollonet är röd eller har röda prickar.
  • Klåda på de drabbade området.
  • Drabbade områden känns ömma.

Det ovannämnda besvären är vanliga symtom på en svampinfektion. Vidare kan det bildas en vitaktig och illaluktande vätska under förhuden. Ett annat vanligt symtom är att det kan svida när man kissar. Svampinfektioner är regel ofarliga och läker ut av sig själv. Om man upplever besvären som väldigt störande kan man vända sig till ett nätapotek för att få Diflucan som är ett vanligt läkemedel mot b.l.a svamp på penis som fungerar både på killar och tjejer.

Bipacksedel för Diflucan uppger under stycke 1 att läkemedlet lämpligt ordineras mot b.l.a svampinfektion på penis.

Förutom svampinfektion kan sveda under förhud och könsorgan orsakas av annat (nedan).

Allergier och hygien
Allergiska reaktioner kan utlösa symtom som kliande och svidande känsla på könsorgan, klåda under förhud samt utslag. Reaktionerna utlöses av kontakt med ämnen som man är överkänslig mot. Allergiska reaktioner utlöses vanligen av tvål och hygienprodukter samt parfymer. Det finns bra behandlingar mot denna typ av problem. Det är en god ide att testa naturläkemedel för att på ett milt sätt åtgärda problemen. De är milda och kan köpas receptfritt. När de inte funkar eller om problemen är påtagliga bör man kontakta läkare för att utforma en lämplig behandling.

Även dålig hygien kan ge upphov till klåda och sveda under förhuden. Huden på ollonet är känslig. Om man inte regelbundet tvättar området under förhuden samt resten av könsorganet regelbundet och noggrant kan död hud, smuts, svett och bakterier samla på sig och orsaka irritation under ollonet. Problem av denna typ hanteras bäst genom att se till att minst en gång om dagen tvätta underliv och könsorgan och tvätta området under förhuden ordentligt.