Flytningar

Flytningar är ett naturlig vätska kvinnokroppen producerar. Vätskan kan se olika ut när det gäller konsistens, färg, mängd och lukt. Den vätska som brukar kallas för flytningar produceras av körtlar i livmoderhalsen har som syfte att skydda underlivet mot angrepp av bakterier och svamp. Vätskan har en naturlig surhetsgrad som ökar slemhinnornas motståndskraft mot svamp och bakterier, och den finns normalt inne i slidan. När denna vätska lämnar slidan brukar de kallas för flytningar. I stort sett alla kvinnor får dem och vad som är normalt varierar för varje kvinna, vissa har har fler och rikligare flytningar än andra.

I vanliga fall är flytningar luktfria och genomskinliga. De är normalt lättflytande eller kan ha aningen tjock konsistens. De kan vara olika stora i samband med ägglossning samt före menstruation.

Kan ändra utseende
När flytningar ändrar utseende är det ofta tecken på att något är fel. Många sjukdomar och besvär kan förändra hur flytningar ser ut eller luktar. Det finns några generella tecken tecken som pekar på infektioner eller sjukdomar. Vanliga tecken på infektion är:

  • Flytningar börjar lukta illa
  • De ändrar färg
  • Flytningarna blir rikligare än normalt

Om man känner svullnad, klåda eller en brännande känsla är det tecken på något fel. Om man drabbas av en besvärlig klåda och flytningarna är vita, gryniga och luktlösa kan detta vara ett symtom på svampinfektion. Flytningar som ändrar färg till grön eller grå samt kan vara lite skummiga kan vara tecken på slidkatarr. Om flytningarna är blodiga eller blodblandande bör man alltid kontakta läkare.

Sjukdomar och infektioner
En av de vanligaste sjukdomarna som påverkar flytningar är svampinfektioner. Vanliga symtom är att flytningarna blir ändrar utseende och blir vitaktiga och gryniga samt man drabbas av en påtaglig klåda i underlivet. Det finns receptfria läkemedel för behandling. Klåda mycket vanligt i samband med svampinfektioner, men uppträder inte alltid. Läs mer om läkemedel mot svampinfektioner.

Slidkatarr eller även kallat vaginos är en bakterieinfektion i slidan som orsakar illaluktande flytningar. Infektionen förändrar lukten och utseende på flytningar. De börjar lukta illa, doften kan påminna om rutten fisk och märks ofta mest i samband med menstruation eller efter samlag.

Symtom på könssjukdomar kan visa sig genom att förändrade flytningar. Klamydia och gonorre är två sjukdomar vars symtom inkluderar förändrade flytningar. Bland de symtom de kan orsaka till är rikligare flytningar som kan lukta illa och en svidande känsla när man kissar. Det är dock inte alltid som klamydia eller gonorre ger några symtom. Både klamydia och gonorre behandlas vanligen med antibiotika, och för en riktig diagnos bör läkare kontaktas.

Livmoderinfektion eller äggledarinfektion kan påverka lukten och utseende av flytningar. Symtom på denna typ av infektion är att flytningar ökar i mängd, blir illaluktande samt tjockflytande. Andra vanliga tecken är magont och feber. Det finns många olika orsaker till att äggledarinfektion kan uppstå. Bland de vanligaste är i samband med insättning av spiral, eller efter abort, missfall samt förlossning. Infektioner av denna sort behandlas med antibiotika.

En annan typ av infektion som ändrar lukt och utseende på flytningar är trikomonasinfektion. Det är en sexuellt överförbar infektion och smittar genom samlag. Typiska symtom är att flytningar blir illaluktande,ändrar färg till gul eller grönaktiga, de får små luftbubblor samt kan bli blodblandade. Andra vanliga symtom är svidande känslor i underlivet. Om man misstänker att man har trikomonasinfektion bör man kontakta läkare. Infektionen behandlas i de flesta fall med antibiotika.

Flytningar under olika delar av livet
Flytningar kan förekomma under alla livets stadier och kan skilja sig hur de ser ut. Under puberteten ökar vanligtvis flytningar till både frekvens och volym. Under graviditet brukar de komma oftare och i större mängder. Under klimakteriet kan flytningar förändras, de kan bli lite tjockare eller bli variga om slemhinnorna i underlivet blir sköra eller torra.