Kliande förhud

Hur vet du om du har svampinfektion på penis (förhuden)?
Även män drabbas av svampinfektioner. Vanliga symtom som tyder på denna sjukdom är:

  • Om huden på förhuden eller ollonet är röd eller har röda prickar.
  • Röda prickar på penis ollonet
    Röd svullen förhud

  • Om förhuden eller ollonet har sprickor i huden som svider.
  • Torra sprickor i förhuden

  • Det kliar eller svider på det drabbade området.
  • Hudområdet på penis som är svampangripet är ofta lite svullet och huden är mer röd.

Det ovannämnda besvären är vanliga symtom på en svampinfektion. Svampinfektioner är i regel ofarliga och läker ut av sig själv.

Bipacksedel för Diflucan uppger under stycke 1 att läkemedlet lämpligt ordineras mot b.l.a svampinfektion på penis.

Diflucan läkemedel mot svamp på penis

Förutom svampinfektion kan sveda under förhud och könsorgan orsakas av annat (nedan).

Allergier och dålig hygien
Allergiska reaktioner kan utlösa symtom som kliande och svidande känsla på könsorgan, klåda under förhud samt utslag. Reaktionerna utlöses av kontakt med ämnen som man är överkänslig mot. Allergiska reaktioner utlöses vanligen av tvål och hygienprodukter samt parfymer.

Även dålig hygien kan ge upphov till klåda och sveda under förhuden. Huden på ollonet är känslig. Om man inte regelbundet tvättar området under förhuden samt resten av könsorganet kan smuts, svett och bakterier samla på sig och orsaka irritation under förhuden. Problem av denna typ hanteras bäst genom att se till att minst en gång om dagen tvätta underliv och könsorgan och tvätta området under förhuden ordentligt.

Kliande förhud på grund av överdriven hygien
Det är vanligt att obehag och besvär som kliande förhud orsakas av överanvändning av hygienprodukter (tvål) när man tvättar området runt förhuden. Det är normalt att detta kan torka ut och skapa irritation på förhuden. Uttorkad och irriterad hud ger upphov till klåda och sveda samt små sprickor i huden. Denna typ av problem är relativt lätt att förebygga och åtgärda. Man bör helst enbart använda ljummet vatten när man tvättar ollonet och förhuden, eller använda en mild tvål avsedd för underlivstvätt. Om huden är torr kan man smörja in med oparfymerad olja som tex barnolja, men du bör undvika parfymerad lotion avsedd för ”vanlig” hud. Med rätt hygienmetod bör dina symtom snabbt lindras på några dagar. Om inte symtomen förbättras kan du ha svampinfektion (se ovan) på penis där symtomen är liknande som vid hygieniska problem.