Svampinfektion i underlivet

Svamp i underlivet är en mycket vanlig sjukdom, en större del av alla kvinnor har antingen redan haft den eller kommer att någon gång drabbas. Svampinfektioner tillsammans med förändringar i underlivets bakterieflora de vanligaste orsakerna till svidande känslor och klåda i underlivet. Sjukdomen är i regel ofarlig och kan läka ut av sig själv men kan ge upphov till obehag och besvär.

Symtom
Svampinfektioner har karakteristiska symtom som relativt lätta att känna igen.

  • Svidande känslor eller klåda kring slidan eller omgivande hud
  • Huden runt slidan kan bli irriterad och utveckla rodnad
  • Smärta vid samlag kan uppträda
  • Slemhinnorna i underlivet kan bli svullna
  • Utseende och konsistens på flytningar ändras

Förändrade flytningar är ett vanligt symtom, de är ofta luktlösa men kan variera i konsistens och färg. De är vanligen tunna eller vattniga eller tjocka och vitaktiga, och kan gryniga.

Vad orsakar besvären?
Det är jästsvampar som finns naturligt på människans kropp som ger upphov till svampinfektioner.
En mängd olika varianter av dem kan orsaka infektionen, men den jästsvamp som i de flesta fall orsakar svampinfektioner kallas för Candida albicans. Denna finns naturligt i underlivet samt i slemhinnorna. Om de blir för många orsakar de en svampinfektion. Riskerna att drabbas ökar om immunförsvaret är nedsatt eller om bakteriefloran i underlivet förändras. Bristningar eller småsår i slidan ökar även risken att drabbas. läs mer här om mediciner mot svampinfektioner i underlivet.

Förstorad bild av candida albicans
Förstorad bild av candida albicans

Mediciner och naturliga förändringar i kroppen kan öka risken att drabbas. Generella antibiotikakurer kan störa underlivets bakteriebalans och öka risken att drabbas. Under graviditet löper man högre risk att få problem med svampinfektion, och det vanligare att drabbas mer än en gång. Även diabetiker löper större risker att drabbas. Förändringar i kroppens hormonbalans kan även det öka risken för infektioner av denna typ.

Svampinfektioner hos män
Svampinfektioner drabbar inte bara kvinnor. Män kan drabbas av svampinfektioner runt och på könsorgan.

De kan visa sig på penis, ollon, pung samt innanlår. Symtom och tecken som kan visa sig är klåda, rodnad eller röda prickar på penis. Man känner ofta ömhet på drabbade områden. Smärta vid samlag är vanligt förekommande och det svider eller bränner när man kissar är vanligt för män som drabbats av svampinfektioner. Det kan samla sig en vitaktig gryning vätska samlas under förhuden som luktar unket. När en svampinfektion visar sig på innanlår eller pung visar de sig som kliande utslag med lätt rodnad.

Det är lättare att drabbas av en svampinfektion på och kring könsorgan när man har nedsatt immunförsvar. Män som inte är omskurna löper något högre risk att drabbas. Män kan inte överföra svampinfektion till kvinnor genom sexuell kontakt, men kvinnor kan föra över infektion till män på sexuell väg.

Hur man botar svampinfektioner
Det finns effektiva behandlingar och ett par förebyggande knep för minska risken att drabbas. För kvinnor är bör man tänka på att inte behöver inte använda tvål eller liknade för att tvätta slidan. Det räcker med ljummet vatten. Tvål och hygienprodukter kan torka ut och man bör inte sätta duschstrålen rakt upp i slidan. För män är det viktigt hålla området runt könsorganet rent och se till att området är ordentligt torrt när man tar på sig käder efter dusch eller bad.

När man väl har fått en svampinfektion finns det ett par sätt att mildra problemen.

Tips för kvinnor:

  • Inte tvätta sig för ofta. Det räcker att tvätta underlivet en gång om dagen med ljummet vatten.
  • Man kan prova att smörja in sig med barnolja efter tvätt av underliv för att minska irritation i slemhinnor.
  • Luftiga kläder och underkläder i bomull kan lindra klådan.

När män drabbas av svampinfektioner i underlivet brukar de läka ut av sig själv. Det bästa tipset är att hålla det drabbade området rent, det räcker oftast att tvätta underlivet ett par gånger om dagen med mild tvål och ljummet vatten. Vanliga anledningarna till att använda sig av behandling eller vård är när problemen är påtagliga eller för att snabbt åtgärda besvär.

Olika behandlingar
Det finns både receptbelagda och receptfria varianter. Generellt bygger de flesta behandlingar på att med hjälp medicin och medel i olika former döda den svamp som ligger bakom problemen. Under omständigheter med återkommande besvär kan det vara lämpligt att behandla med receptbelagda läkemedel med svampbotande azoler.