Svidande slemhinnor

Många av de problem som kan drabba underlivet kan tyvärr föra med sig svidande känslor i underlivets slemhinnor.

Uttorkning av hygienprodukter
En mycket vanlig anledning som ger smärta och svidande känslor i underlivets slemhinnor är att de är uttorkade av överdrivet tvättande eller användning av starka hygienprodukter. Slidan och slemhinnorna är känsliga och kan lätt torkas ut av hygienprodukter eller om man tvättar sig överdrivet mycket i underlivet.

Ett bra tips för att undvika problem av detta slag är att tvätta sig med ljummet vatten och inte använda tvål eller andra hygienprodukter när man tvättar sig i slidan. Man bör inte tvätta sig för ofta, 1-2 gånger om dagen räcker. För många hjälper det att smörja in sig med neutral oparfymerad olja som barnolja på underlivet efter tvätt. I oturliga fall kan hygienprodukter utlösa allergiska reaktioner i underlivet.

Hormonförändringar
Förändringar i kroppens hormonbalans kan leda till torra och irriterade slemhinnor, i synnerhet förändringar i östrogennivåer. Speciellt låga östrogennivåer ger ofta upphov till torra slemhinnor. När slemhinnorna i underlivet är torra blir de lätt irriterade, och detta visar sig ofta som sveda eller klåda. Hormonbalansen kan ändras på grund av naturliga orsaker eller externa faktorer som läkemedel.

Många mediciner eller preparat kan störa hormonbalansen. Det kanske vanligaste läkemedlet som många kvinnor använder som kan störa hormonbalansen är P-piller. Kroppens hormonbalans kan variera under livet. De faser av livet som oftast ger upphov till stora hormonförändringar och torra, svidande slemhinnor är graviditet eller klimakteriet. Om problem med sveda i underlivet uppstår graviditet och klimakteriet beror de ofta på minskade östrogennivåer. Problem med torra slemhinnor runt klimakteriet uppstår från 40-års åldern och uppåt.

Om besvär med sveda och torrt underliv är orsakade av hormonförändringar är ofta hormonbehandlingar en vanlig och effektiv behandling. För besvär i underlivet finns det receptfria läkemedel som tillsätter kroppen en låg dos östrogen.

Sjukdomar
Infektioner och sjukdomar kan ge upphov till svidande slemhinnor. De kanske tre vanligaste är svampinfektioner, bakterieinfektion samt bakteriella obalanser. De för i regel med sig fler symtom än svidande slemhinnor. I samband svampinfektioner brukar flytningar ändra utseende. De blir ofta vitaktiga och kan bli gryniga. Bakteriell obalans för ofta med sig illaluktande flytningar och färgen kan som vara allt från gula till grå. Bakterieinfektioner visar liknande symtom som bakteriella obalanser. Svampinfektioner kan behandlas med effektiva receptfria läkemedel. För behandling av bakteriell obalans kan man testa de receptfria medel som finns tillgängliga, eller kontakta läkare för behandling.